Wat te doen bij Twijfel ?!

Als jullie mij kennen weten jullie dat ik het leuk vind om diepgaande gesprekken te voeren met vrienden en collega’s. In de meeste gesprekken neem ik vaak helemaal ongevraagd  een coachende rol. Meestal is dat dan ook met een veel te grote kwispelende staart. Gelukkig waarderen mensen dat 9 van de 10 keer wel en hebben ze ook nog wat aan mijn ter-plekke-zelfbedachte-Karim-wetenschap over hoe ze hun leven met meer passie zouden kunnen leven, of hun functie met meer impact kunnen uitvoeren. En een rode draad in de gesprekken die ik voer is hoe om te gaan met twijfel!

Laat ik beginnen met te vertellen dat ik echt super vaak twijfel. Ik twijfel op mijn werk: doe ik het werk wel goed? Ik twijfel als ik moet presenteren of hosten: kan ik nog wel normaal Nederlands? Ik twijfel zelfs terwijl ik dit schrijf: gaan mensen de zelfbedachte-Karim-wetenschap wel aannemen?

Twijfelen is dus normaal en het is eigenlijk niks anders dan een angst. Een gevoel waarmee jouw brein jou probeert wijs te maken dat je iets NIET moet doen. Dat kan soms handig zijn als je op het punt staat iets heel doms te doen, zoals een backflip doen op een trampoline in Monkey Town om stoer te doen voor je kleine broertjes.

Maar als de twijfel het enige is dat je weerhoudt om iets te doen wat je heel graag wil is het super hinderlijk. We lopen zoveel mooie dingen mis omdat we niet durven door twijfel of angst. Daarom heb ik mezelf een trucje aangeleerd om dingen toch te doen, ook als ik twijfel. Voor mij werkt dit trucje en ik pas het tot de dag van vandaag toe. Ik noem het het 3W-vragen trucje. 3 vragen die mij hebben geholpen om veel meer te bereiken in mijn persoonlijke leven en in mijn werk.

De eerste W-vraag voelt misschien als een no brainer, maar je zult versteld staan van hoe effectief hij is. En dat heeft te maken met hoe je brein in elkaar zit. Je brein is namelijk zo gemaakt dat het je wil beschermen voor lastige, zware of enge situaties. Situaties waarbij je dus snel kunt gaan twijfelen. Wellicht heeft dat te maken met vroeger, toen we nog kwetsbaarder waren voor de gevaren om ons heen. In zulke gevallen praat mijn brein ongeveer zo tegen mij (verbeeld je nu even een heel cynisch stemmetje): “Waarom zou jij dit moeten doen? Waarom zou jij zo hard moeten werken? Waarom zou jij die presentatie moeten geven? Waarom zou jij dat project moeten aannemen?”

Waarschijnlijk ken je dat stemmetje zelf ook wel, en als het goed is heb je dat cynische stemmetje nu gedaan. Heel irritant eigenlijk he? Ik boor mijn eigen stemmetje helemaal de grond in door heel simpel te antwoorden met: waarom niet?

1. Waarom niet?!

Waarom zou je het niet doen? Waarom zou je niet net even wat harder werken dan de rest, waarom zou je niet die presentatie geven en waarom zou je niet dat project aannemen?” Je zult merken dat je, ondanks de honderd zogenaamd goede redenen om het niet te doen, je toch snel zult zeggen: “Ja.. waarom niet eigenlijk?”

Goed, nu denk je natuurlijk dat je helemaal het mannetje of vrouwtje bent omdat je dat negatieve cynische stemmetje de les hebt geleerd. Goed gedaan! Maar jouw brein kennende laat die het hier niet bij zitten. Althans, dat van mij niet. Mijn brein is net zo koppig als ik zelf. Dus zodra ie merkt dat ik toch door ga ondanks mijn twijfel gooit ie er nog een schepje boven op:

(Cynisch stemmetje) “Karim, jij bent echt bij LANGE NA niet zo goed als je collega. Je zult NOOIT zo goed kunnen werken als hij of zij, je zult nooit zo goed kunnen presenteren en je zult al helemaal niet dat project kunnen leiden.” Maar hierbij het perfecte antwoord, en gelijk de 2e W-vraag: waarom niet ik?

2. Waarom niet ik?!

Waarom zou ik het niet kunnen? Waarom zou ik niet net zo goed kunnen zijn als mijn collega’s? Waarom zou ik niet een killer presentatie kunnen geven en waarom zou ik dat toffe project niet kunnen leiden? Als Henk en Fatima het kunnen, waarom zou ik het dan niet kunnen? Ik ben ook slim! Ik heb ook doorzettingsvermogen! Ik kan ook alles leren! Henk en Fatima hebben toch geen superpower? Waarom zou ik het dan niet kunnen? Dus waarom niet ik?”

Goed. Nu weet je dat je eigenlijk geen geldige reden hebt om iets niet te doen. En je weet ook dat jij goed genoeg bent om het wel te doen. Maar nu denk je vast, jaaaa, maar ik kan het nu nog niet doen. Want ik moet nog eerst dit, en ik moet nog eerst dat. En ik moet nog eerst zus, en ik moet nog eerst zo. Dit is de fase waarbij jouw brein jou probeert wijs te maken dat je het toch nog even moet uitstellen of afwachten. Ja, je bent wel slim genoeg, en je moet het ook zeker doen, maar nog niet nu. Hier wordt het spannend, want ik zal je verklappen: er komt NOOIT een perfect moment om iets te doen!

En ik weet dat jij denkt dat je op een of ander MAGISCH moment moet wachten. Maar dat moment dat komt er niet. Dat moment moet je namelijk zelf creëren. En meestal kan je dat moment gelijk creëren met de laatste W-vraag: waarom niet nu?

3. Waarom niet nu?!

Met deze laatste W-vraag zorg je ervoor dat er MOMENTUM komt (iets wat jouw cynische stemmetje heel irritant vindt). Want door gewoon iets te starten zal je zien dat jouw omgeving zich zo gaat vormen dat jij uiteindelijk je doel toch kunt bereiken. Dit heb ik zelf echt vaak meegemaakt, dat ik gewoon tegen mezelf zeg; waarom niet nu? Ik ga gewoon nu beginnen met wat ik heb, en dan zie ik wel hoe ver ik kom. Dus het zijn precies deze 3-W vragen die ik mezelf continue stel elke keer wanneer ik twijfel bij dingen die ik graag wil doen.En in negen van de tien gevallen kom ik ook best ver. In ieder geval een stuk verder dan als ik de 3-W vragen niet had gesteld. Misschien kloppen mijn ter-plekke-zelfbedachte-Karim-wetenschappelijke dan toch wel!

Dus waarom niet? Waarom niet ik? En waarom niet nu?

Karim Hashem

Leef je Passie, Maak Impact!

YouTube: Karim Hashem

Instagram: Karim PepTalks

www.karimhashem.nl