Van de Straat tot de Staat

Amsterdam, 2016

Wacht maar meester, ik ga naar de universiteit! Nou Karim, laat maar eens zien. En als het je lukt krijg jij van mij een sorbet. Dat is wat mijn leraar in groep acht mij vertelde toen ik te horen kreeg dat ik VMBO-Kader advies had. Twaalf jaar later en veel afwijzingen en tegenslagen verder ben ik Financial Trainee op het Ministerie van Financiën, en jawel, met een Master titel op zak. Waar een wil is, is een weg maar je moet wel de weg weten.

Op het VMBO-Kader besefte ik dat ik meer kon. Ik wilde mijn ouders trots maken en iets maken van mezelf. ‘In Nederland kan je alles bereiken, Karim, maar je moet er de diploma’s voor halen. Deze kansen hebben wij niet gehad, daarom zijn wij vertrokken uit ons land’. Dit is wat mijn vader mij altijd vertelde, en dat was ook mijn focus.

Van 2 VMBO-Kader mocht ik naar 3 VMBO-Theoretisch. Ik was zo super blij! Ik dacht: “Als ik dit kan, dan kan ik ook naar de HAVO. Why not?! Als zij het kunnen, dan kan ik het ook.” Zo brutaal als het klinkt zo brutaal werd ik ook. Ik slaagde met zevens en achten en wilde naar de HAVO. Maar helaas, ik kreeg een negatief advies op mijn rapport: Té brutaal en té eigenwijs stond er. Hiermee was het lastig om door te stromen. Samen met mijn vader zijn we langs veel scholen geweest, maar kregen steeds hetzelfde te horen: ‘wij nemen geen leerlingen aan met een negatief advies, ongeacht de rapportcijfers’. In kon het niet laten om me benadeeld te voelen, maar ik wilde geen slachtoffer worden. Ik moest mijn focus aanpassen. Eerst MBO en daarna HBO. Dat werd mijn plan.

Op mijn zestiende begon ik een opleiding aan het MBO; Internationale Handel, maar omdat het niet was wat ik wilde raakte ik gedemotiveerd. Ik stopte met de opleiding, ging werken in een bloemenfabriek en hing veel op straat. Dat jaartje heb ik geleerd wat ik absoluut niet wilde. En dat is waardevoller dan weten wat je wel wilt. Ik had veel energie en inspireerde mensen graag, dus koos ik voor de opleiding Sport en Bewegen om sportcoach te worden. Met veel enthousiasme begon ik aan de opleiding en had het eerste jaar gehaald. Maar toen gebeurde er iets bijzonders. De eerste dag van het tweede jaar hoorde ik over de volwasseneneducatie HAVO aan het ROC. En het moest net zo zijn dat ik die zomer 18 was geworden. Diezelfde dag ben ik nog naar dat desbetreffende ROC gegaan, heb me ingeschreven en heb niet meer omgekeken. Ondanks de weerstand thuis, wist ik dat dit was wat ik wilde. Ik had mijn focus weer terug. Binnen twee jaar slaagde ik voor de HAVO. Het was mooi om te zien dat de HAVO me gemakkelijker afging dan het MBO. Dit omdat ik overtuigd was van de keuze. Ik leerde hoe belangrijk het is om te doen wat je écht wilt. Ik schreef me in voor de opleiding International Business and Languages aan de Hoge Economische School in Amsterdam. Ik had internationale ambities, was doelgericht, commercieel en sprak door mijn achtergrond veel talen. Daarmee kon ik me onderscheiden. Mijn moeder is Italiaans en mijn vader Egyptisch, hierdoor ben ik drietalig opgegroeid. Mijn ouders hebben een Pizzeria waar wij als gezin boven woonde, in het dorpje Roelofarendsveen. Hard werken had ik dus van hen geleerd. Ik hielp veel in het restaurant en ik dacht dat ik dat kon doorzetten naast mijn HBO. Echter bleek dat te lastig. Van de 40 benodigde punten om over te gaan haalde ik er 39. 1 punt te weinig! Ik kreeg een BAS. Een bindend afwijzend studieadvies. Met andere woorden, ik moest van school.

Maar daar liet ik het niet bij zitten. In de zomervakantie schreef ik een bezwaarschrift aan de examencommissie, het ging tenslotte om 1 punt. Het was afzien die zomer, maar er was gelukkig licht aan het einde van de tunnel. Ik kreeg nog een kans en mocht toch over. Dat jaar beloofde ik mezelf dat ik alles van het eerste- en tweede jaar zou halen. Ik kreeg een flashback naar het gesprek met mijn leraar uit groep acht. Ik voelde me weer uitgedaagd. Zo gezegd, zo gedaan! In het tweede jaar haalde ik alles van het eerste- en het tweede jaar. 81 punten!. Twee jaar later, na een Minor in Madrid en een stage bij de Nederlandse Ambassade in Cairo, behaalde ik mijn Bachelor. Vol trots stond ik tijdens mijn diploma uitreiking op het podium te luisteren naar een gedicht dat mijn Spaans docente voor mij had geschreven. ‘Karim.. wie had dat gedacht..’ zei ze. ‘Ik wel’ dacht ik in mijn zelf. En nu? Ik wilde doorgroeien en blijven ontwikkelen.

Ik wist dat ik veel kon bereiken. Telkens klonk de stem van mijn vader weer in mijn hoofd: ‘In Nederland kan je alles bereiken, Karim, maar je moet er de diploma’s voor halen’. Na een tussenjaar schreef ik me in voor de Master Bestuurskunde, samen met mijn beste vriend Hamza Kacha. Hamza en ik hebben gedurende het HBO altijd samengewerkt. Het leek ons daarom slim om samen verder te gaan. Een Master doen is tenslotte moeilijk genoeg. Daarom is het belangrijk om jezelf te omringen met mensen die net zo ambitieus zijn als jij. Het was daarom geweldig om anderhalf jaar later samen met mijn beste vriend op het podium te staan toen we onze Masterdiploma overhandigd kregen. Twee jongens, met een soortgelijk verhaal en dezelfde ambities. Nu doen we beiden het Financial Traineeship. Beiden hebben we veel obstakels meegemaakt. We weten hoe het voelt om afwijzingen te krijgen en om, ondanks tegenslagen, toch de focus te behouden op succes. We hebben geleerd om positief te blijven wanneer we het gevoel krijgen gediscrimineerd te worden. Wij zijn namelijk niet alleen moslim of alleen allochtoon. Wij zijn ambitieuze personen die het ver willen schoppen.

Ik geloof in een land dat bestaat uit verschillende talenten afkomstig van verschillende mensen. Ik geloof in de Nederlandse identiteit, die staat voor hard werken en je kansen creëren. Maar ik geloof er ook in dat je soms harder moeten werken dan de ander. Dat je soms zijroutes moet bewandelen, meer gunfactor moeten creëren en beter gebruik moeten maken van je netwerk. We staan sta je soms 2 punten achter, maar daar creëer je wel perfectie mee in je schot.

Ik heb geleerd dat als je iets wilt bereiken je proactief moet zijn. Hiermee wordt je gezien en gewaardeerd. Dit betekent dat je vaak uit je comfortzone moet stappen. Doe een extra stage in de zomer, werk een uurtje langer door aan je project en ga een dagje extra naar de bieb voor een toets. Werk hard zodat je daarna kunt genieten van het succes. Want, wie nu doet wat moeilijk is, krijgt later een makkelijk leven, wie nu doet wat makkelijk is, krijgt later een moeilijk leven! Hier geloof ik in. Laat je niet gek maken door mensen die je wegzetten om je achtergrond of uiterlijk. Laat je niet gek maken door misgunners. Ik zeg altijd tegen mezelf, als men jouw resultaat misgunt, dan heb je het blijkbaar goed gedaan!

Natuurlijk doet het pijn als je bevooroordeeld of benadeeld wordt. Maar zet die woede en verdriet om in positieve energie. Ga 100% voor je droom en laat je door niemand tegenhouden. Discriminatie werkt twee kanten op. Het gebeurt door diegene die je discrimineert, en het wordt geaccepteerd door diegene die gediscrimineerd wordt. Ik heb discriminatie nooit willen erkennen of accepteren. Ik zie het en leg het naast me neer, en dat zouden meer mensen moeten doen. Ontwikkel de skills om te overleven in deze samenleving. Ontwikkel de tools die je nodig hebt om succesvol te worden. Door mijn studie ben ik Bookwise geworden, maar door het pad dat ik heb bewandeld ben ik ook Steetwise geworden. En dat is precies wat ik wil teruggeven aan de samenleving.

Daarom heb ik nu workshops ontwikkeld waarmee ik mensen wil trainen in cruciale skills die je helpen op de arbeidsmarkt. Skills die ik door de jaren heen heb geleerd en die mij hebben gebracht waar ik nu ben. Skills die hebben bijgedragen aan mijn “succes”. Want succes is zelden een rechte lijn naar boven. Er zijn altijd tegenslagen waar je mee moet omgaan.

Toch ziet men succes vaak als iets wat alleen de ander kan. Het hebben van een coach, een trainer of een rolmodel kan van grote invloed zijn op je carrière, zowel op school, als op je werk. De ins en outs kennen van effectief leiderschap, netwerken, spreken in het openbaar en pitchen zijn tevens van groot belang bij het bewandelen van je carrière en bij het bereiken van je doelen. Als ervaringsdeskundige train ik je graag in hoe je de sterkste JIJ naar boven kunt halen zodat je met meer zelfvertrouwen en ook plezier kunt bereiken wat je wilt.

Presenteren, Pitchen, Netwerken, Time Management, Goal Setting en Onderhandelen. Dit zijn allemaal aspecten die onderdeel zijn van effectief leiderschap en die veel invloed hebben op je carrière, je omgang met anderen en je persoonlijke branding.

Middels persoonlijke praktijkvoorbeelden van hoe het moet, maar vooral van hoe het niet moet, geef ik je graag workshops over hoe je deze skills kunt leren en kunt toepassen in de praktijk. En hiermee wil ik graag bijdragen aan jouw succes zodat ook jij impact kunt maken op je eigen manier!

Karim Hashem