Hoe krijg je meer zelfvertrouwen?

Het hebben van zelfvertrouwen is iets heel moois. Je voelt je er fijn door, het zorgt ervoor dat je dingen eerder durft en je straalt er een positieve vibe mee uit. Vaak zie je dat de meest succesvolle mensen veel zelfvertrouwen hebben. Denk bijvoorbeeld aan ondernemers, acteurs, atleten of politici. Door het zien van deze succesvolle mensen, kan je gauw denken dat ze zelfvertrouwen hebben door wat ze hebben bereikt. Je zou kunnen denken dat zelfvertrouwen pas komt wanneer je succesvol bent.

Voorheen dacht ik dat ook. Ik dacht tijdens de mavo dat ik meer zelfvertrouwen zou krijgen als ik naar de havo zou mogen. Op de hbo dacht ik dat ik meer zelfvertrouwen zou krijgen als ik mijn Master zou halen en na het behalen van mijn Master dacht ik dat ik pas echt zelfvertrouwen zou krijgen als ik een dikke baan zou hebben. Helaas bleek dit allemaal niet het geval.

Veel mensen die ik over zelfvertrouwen spreek hoor ik vaak de “pas-als-dan” zin uitspreken. Pas als ik mijn diploma heb gehaald, dan krijg ik meer zelfvertrouwen. Of, pas als ik zoveel kilo’s kwijt ben, dan krijg ik meer zelfvertrouwen en pas als ik die vette baan heb, nou dan heb ik pas echt zelfvertrouwen.

En natuurlijk zal een goede baan, een sportief lichaam of de juiste papiertjes positief bijdragen aan hoe je je voelt, maar ik geloof niet dat dat echt zorgt voor meer zelfvertrouwen. Sterker nog, het is erg kwetsbaar als je je zelfvertrouwen laat afhangen van externe factoren, zoals diploma’s, uiterlijk of andere zaken.

Ik vind daarom dat je helemaal niks nodig hebt om meer zelfvertrouwen te krijgen. Zelfvertrouwen hebben is naar mijn mening niks anders dan een KEUZE. Ja! Ik geloof er in dat zelfvertrouwen een keuze is. Zelfvertrouwen is namelijk niks anders dan een energie waar jij voor kunt kiezen. Met andere woorden: een positieve vibe. Door een simpel trucje kan je hier gewoon voor kiezen. En aan de hand van het zelfvertrouwen spelletje laat ik je zien hoe dat trucje werkt.

Het zelfvertrouwen spelletje

Wellicht weten jullie dat ik een tijdje les heb gegeven aan de Hogeschool van Amsterdam. Ik gaf daar het vak Personal Development aan 1e jaars studenten. Een van de onderwerpen van het vak was Public Speaking. Bij bijna alle studenten merkte ik dat ze moeite hadden om zelfverzekerd over te komen. Na een rondje te hebben gedaan bij de studenten met de vraag waarom ze dan moeite hadden om zelfverzekerd over te komen, gaven de meeste aan dat ze vonden dat ze niet de juiste skills hadden, of dat ze meer ervaring moesten hebben. Om te bewijzen dat dat allemaal niet nodig is deed ik met hen het “zelfvertrouwen spelletje”.

Ik begon met het woord “boos” achter op het bord te schrijven. Ik haalde een student voor de klas en vroeg hem om dat woord uit te stralen voor de groep. Daarna vroeg ik aan de klas wat die student uitstraalde en hoe hij overkwam. In koor gaven de studenten aan dat hij boos of chagrijnig overkwam. Check!

Vervolgens schreef ik het woord “angst” achter op het bord. Ik haalde een andere student voor de klas en vroeg hem om dat woord uit te stralen. Daarna stelde ik weer dezelfde vraag aan de klas. Wat straalt hij uit? Volmondig antwoordde iedereen dat hij angstig is of bang. Check!

Tot slot schreef ik het woord “zelfvertrouwen” op. Ik vroeg weer een andere student naar voor te komen en het woord uit te stralen voor de klas. Nadat hij dat deed vroeg ik weer aan de klas wat hij uitstraalde en iedereen gaf aan; Baas! Master! Zelfvertrouwen! Check! Grappig dat de hele klas ineens straattaal begon te praten.

Een positieve vibe

Maar nu komt het… Ik vroeg aan de klas hoe het kan dat zij hem zagen als een persoon met zelfvertrouwen. Iedereen gaf aan dat hij dat uitstraalde. Ik vroeg daarna aan de klas wie ervoor zorgde dat zij dat over hem dachten. Toen zei iedereen: daar zorgde hij zelf voor door zijn houding en zijn uitstraling.

En dat is precies wat ik bedoel. JIJ kunt er zelf voor KIEZEN hoe mensen jou zien. Jij kunt BEPALEN hoe mensen jou benaderen door de energie die jij uitstraalt. Als jij ervoor kiest om de energie “zelfvertrouwen” uit te stralen, dan kan het haast niet zo zijn dan men jouw positieve en zelfverzekerde vibe niet aanvoelt. Het leuke hieraan is dat wanneer men jou zo ziet, men je ook zal behandelen als een persoon die zelfvertrouwen heeft. En als men je zo behandelt, krijg jij weer meer zelfvertrouwen! En zo kom je in een positieve vicieuze cirkel. Tof he?!

Zelfvertrouwen hebben is naar mijn mening niks anders dan dat jij kunt zijn wie je wilt zijn en dat je er vertrouwen in hebt dat dat gewoon prima is. Als je deze staat kunt bereiken dan zal je zien dat je met veel meer passie en plezier door het leven gaat. En dat gun ik iedereen! Het is eigenlijk een kwestie van niet te veel nadenken, maar gewoon doen. Je zult merken dat je het daarna ook echt gaat denken. Geef je het een kans?

Karim Hashem

Leef je Passie, Maak Impact

YouTube: Karim Hashem

Instagram: Karim PepTalks