Speels Netwerken !!

Netwerken! Vaak is dat dé manier om mensen te leren kennen, een nieuwe baan te vinden of om aan opdrachten te komen. ‘Zonder netwerk geen werk!’ zeg ik altijd. Eigenlijk zou iedereen de kunst van netwerken onder de knie moeten hebben. Maar toch hoor ik vaak dat mensen zich ongemakkelijk voelen tijdens netwerken, of gewoon niet weten hoe je zoiets aanpakt. Maar waarom eigenlijk? Want netwerken is niks anders dan een duur woord voor vriendjes maken. Vroeger waren we daar allemaal zo goed in, toch? En juist nu het zo belangrijk is, weten we niet meer hoe dat werkt… vriendjes maken.

Maar goed. Bij netwerken hebben we de uitspraak: het is niet wie je bent, maar wie je kent. En dat is ontegenzeglijk waar. Maar hoe belangrijk het ook is wie jij kent, ík ben er gaandeweg achter gekomen dat het nog veel belangrijker is wie jou kent! Het gaat er bij netwerken dus meer om dat mensen onthouden wie jij bent. Maar hoe laat je een goede indruk achter? En hoe zorg je er nou voor dat gesprekken ook echt tot iets leiden?

Als professionele kletskous heb ik door de jaren heen een aantal tools geleerd om op een speelse manier te netwerken. En deze heb ik omgetoverd tot vier persoonlijke tips. Probeer die toe te passen en je zult zien dat je je als een kind in een pretpark voelt tijdens netwerkbijeenkomsten!

1.    Lachen

Het is wetenschappelijk bewezen dat lachen gezond is. Het verlaagt je bloeddruk, vermindert spierspanning en bestrijdt infecties. Maar het allerbelangrijkste is dat lachen stress ontneemt, bij jou en bij de ander (wist je trouwens dat apen om die reden lachen als ze zich bedreigd voelen?). Je gezichtsuitdrukking is het allerbelangrijkste als je contact maakt met mensen. Het is als het ware je visitekaartje. Een oprechte glimlach geeft de ander het gevoel dat je een leuk persoon bent. Het effect hiervan is superkrachtig en daarom vooral bij netwerken enorm belangrijk! Een glimlach is zelfs zó krachtig, dat je het kunt voelen wanneer iemand aan de telefoon een glimlach heeft. Dus laat je glimlach zien en laat zien dat je het naar je zin hebt!

2.    Toon oprechte interesse

Focus je meer op interesse tonen in de ander, dan dat je wilt dat anderen interesse tonen in jou. Je hoeft de ander niet te overtuigen dat jij geweldig bent. Geef daarentegen juist de ander het gevoel dat hij of zij geweldig is. Hoe je dat doet? Door oprecht belangstelling te tonen voor wat hij of zij doet. En dat doe je het best door open vragen te stellen. Laat de ander zien en merken dat je meer over hem of haar wilt weten en dat je oprecht in hem of haar geïnteresseerd bent. Mensen vinden het namelijk altijd leuk om te praten over wat ze doen. En oprecht zijn staat hier wel centraal, want interesse tonen werkt alleen als je ook echt wérkelijk geïnteresseerd bent. Zodra je dat bent zal je zien dat de ander vanzelf ook interesse gaat tonen in jou. En zo leer je elkaar kennen!

3.    Laat zien wat je te bieden hebt

Denk tijdens een gesprek na over wat jij voor de ander kunt betekenen. En dit kan van alles zijn. Het hoeft ook niet per se iets heel groots te zijn. Wellicht kan jij hem of haar voorstellen aan iemand uit jouw netwerk aan wie hij of zij mogelijk wat heeft. Of misschien kan je de ander helpen met iets anders. Er hóeft ook helemaal niet een grote deal uit te komen. Ga dus op zoek naar wat voor meerwaarde jij voor de ander kunt hebben. Zo bouw je ook gelijk een band op! En pas wanneer je een band hebt, zal je merken dat de ander ook gaat nadenken over wat hij of zij jou te bieden heeft. En zo ontstaat er op een heel speelse manier een match.

4.    Follow-up

Dit is meestal het spannendste moment tijdens netwerken, de follow-up. Maar het is ook het belangrijkste! Want nadat je elkaar hebt leren kennen en je hebt gemerkt dat je van meerwaarde kunt zijn voor elkaar, wil je natuurlijk niet dat dit contact verloren gaat. Hoe zorg je daarvoor? Heel simpel. Gewoon door aan te geven dat je het een heel leuk gesprek vond en dat je graag eens door wilt praten onder het genot van een kop koffie of lunch. En dat jij trakteert! Ik heb nog nooit meegemaakt dat iemand daar nee op zei. En zodra hij of zij instemt, kun je vragen hoe de ander contact wil houden: via LinkedIn, e-mail of telefoon. Laat de keuze hieruit wel aan de ander. In de meeste gevallen geeft de ander gewoon zijn of haar nummer omdat hij of zij zich vertrouwd bij je voelt. En zo heb je een follow-up!

Netwerken is dus niks anders dan een duur woord voor vriendjes maken. Als je dat voor ogen blijft houden en gebruik maakt van deze vier tips, weet ik zeker dat ook jij je netwerk gemakkelijk kunt vergroten en je als een kind in een pretpark gaat voelen tijdens bijeenkomsten. Onbevangen, nieuwsgierig én oprecht! Probeer je het uit?

 

Karim Hashem

Leef je Passie, Maak Impact!

YouTube: Karim Hashem

Instagram: Karim PepTalks

www.karimhashem.nl